Kell egy hely

Mindig, mindent értékelünk. Van, amikor ez a folyamat tudatos, de nagyon sokszor önkéntelenül is így teszünk. Vajon mi motivál bennünket ilyenkor? Miért fontos világunk különböző részleteiről ítélettel, értékeléssel rendelkeznünk? Talán, mert szeretnénk jobban eligazodni a bennünket körülvevő környezetben, talán, mert már egész kis korunktól kezdve azt tanuljuk, hogy a dolgokat jól vagy rosszul tesszük, ezáltal is egy-egy kis értékelést kapunk családunktól.

Mindig tudtam, hogy a kulturális területen szeretnék dolgozni és most úgy érzem meg is találtam azt a részt, ami a leginkább érdekel. Sok olyan adatot tudunk gyűjteni és elemezni, aminek a segítségével javíthatjuk intézményünket, projektünket. Amióta tudom, hogy a kulturális értékelések érdekelnek nagyon figyelem a megjelenő híreket, kiadványokat, kezdeményezéseket. Azt látom, hogy ha az intézmények még végeznek is például látogatókutatást, akkor sem tesznek közzé olyan összegzést, amiből a többi intézmény is tudna tanulni. A legjellemzőbb mérési eszköz a kérdőívezés a kulturális szférában is. Sok ilyen kérdőívet nézek át és olyan hibákat látok, ami nagyobb odafigyeléssel, több tudással könnyen elkerülhető lenne. Ezért is gondolom, hogy szükség van erre a most induló oldalra.

A Kulturális értékelés blogon hasznos ötleteket, tanácsokat szeretnék adni a kulturális területen dolgozóknak ahhoz, hogy saját maguk is minél teljesebb és pontosabb értékeléseket tudjanak készíteni. Remélem, egy-egy téma kapcsán minél többen elmesélik majd az adott területen szerzett tapasztalataikat, hozzászólnak majd a bejegyzésekhez, hogy abból mások is tanulhassanak. Kell egy hely, ahol megbeszélhetjük, hogy mit szeretnénk, mit tudunk, mit nem tudunk mérni a kultúrában. A célom, hogy a blogon egy kis közösséget alkossunk, ahol egymásnak ötleteket, segítséget adunk, kérdezni merünk egymástól.

Legyünk kíváncsiak, értékeljünk együtt!

Mácsai Ágnes
agnes@kulturalisertekeles.hu

Fotó

Mi a véleménye a cikkről? Szívesen olvasom hozzászólását!