Tovább olvasom… – 2017. október

Új rovatot indítok a Kulturális értékelés blogjában, Tovább olvasom… címmel. Itt havonta azokat a cikkeket, írásokat gyűjtöm össze és ajánlom elolvasásra, amik a kulturális élet adataihoz, méréseihez, jobb megismeréséhez adnak segítséget. Az első összefoglalóban szerepel egy kérdőív értékelés a magyar műszaki múzeumok témájában, egy írás arról, hogy a hazai színházi életben mi mennyibe kerül  és végül egy beszámoló az USA-ból a kultúrafogyasztók viselkedéséről.

Egy kutatás tanulságai – Műszaki múzeumok a XXI. században, Felmérés (Antal József: www.magyarmuzeumok.hu)

Antal József az ELTE Természettudományi Karán írt MSc diplomamunkája a műszaki múzeumokról szól. A dolgozat egyik fejezete kérdőív segítségével vizsgálja a műszaki múzeumok megítélését. (N=200)

A hazai színházi kasszasikerek elég sokba kerülnek és erről annyira nem szeretnek beszélni (Hermann Irén: www.forbes.hu)

Összeállítás arról, hogy mennyibe kerül színpadra állítani Magyarországon a legnagyobb színházi sikereket és azok mennyi pénzt hoznak. Van, aki kiadja ezeket az adatokat és van aki titkolózik.

Culture Track Report 2017 (LaPlaca Cohen)

USA-ban végzett online, reprezentatív kulturális felmérés a kultúrafogyasztók viselkedéséről, döntéseiről. (N=4035) A kutatást először 2001-ben végezték el. A főbb témák: a kultúra jelentésének változása (paradigmaváltás), az új kultúrafogyasztó, élmények keresése, a digitális dilemma, a lojalitás forradalma, adományozás.

Fotó