Tovább olvasom… – 2017. december

Grafikus jegyzetelés, az értékelés eredményeinek bemutatása egy színdarabbal, a Met online gyűjteményének látogatói, az Operaház 2017-es éve számokban, miért nem járnak a britek operába és végül megjelentek a német múzeumi statisztikák 2016-ról. Ezek voltak a decemberi cikkek.

Nagy sikere volt a grafikus jegyzetelésnek a nemzetközi konferencián (www.cselekvokozossegek.hu)

2017. november 20-21-én Egerben konferenciát rendeztek Partnerségben a múzeummal címmel. Az előadások közben Frigyik Márta és Matyus Dóra grafikus jegyzeteket készített, vizuálisan is láttatták a témák összefüggéseit. Követendő példának tartom, hogy beszámolók esetében a külföldön már népszerű grafikus jegyzetelést használjuk. Azért hasznos, mert egy ilyen illusztrációt többen néznek meg, mint egy sima word dokumentumot és így az üzenetünk is jobban közvetíthető lesz.

Using Theater to Share Evaluation Findings with a Wider Community (Carolyn Camman, Christopher Cook, Andrew Leyland, Suzie O’Shea, Angela Towle: www.http://aea365.org/blog)

Manapság az értékelések elkészítésénél egyre nagyobb igény van a művészet-alapú értékelési módszerek használatára. Az Amerikai Értékelési Társaság (American Evaluation Associaton – AEA) blogján arról írnak, hogy Voices UP! címen elkészült egy speciális színházi előadás. Ennek megírásában és előadásában annak a közösségnek a tagjai vettek részt, akik az eredeti értékelésben is közreműködtek. Ezzel az előadással mutatták be az értékelés eredményeit, de ami még ennél is fontosabb, az előadás segítségével mélyítették el a közösség tagjaiban magát az értékelést. A Voices UP!-ról egy képregény is készült.

Who Are the Users of the Met ‘s Online Collection? (Elena Villaespesa: www.metmuseum.org)

A new york-i The Metropolitan Museum of Art (Met) digitális elemzője, Elena Villaespesa azt vizsgálta 2017-ben, hogy kik és milyen célból, milyen elvárásokkal és milyen honlapokról érkezve keresték fel a Met digitális gyűjteményét. A Met online gyűjteménye a cikk írásakor több mint 450 000 digitalizált tételből állt, a digitális gyűjteményt havonta nagyjából 600 000 ember látogatta. A kutatáshoz többféle módszert használt, Google Analytics, hőtérképek és egy online kérdőívet, aminek több mint 1200 kitöltője volt.

Világsztárok, korszerűsítés, turnék közel és távol – 2017 mérlege az Operában (www.opera.hu)

A Magyar Állami Operaház 2017-es éve számokban. Néhány tavalyi adat: 2017-ben az Opera 23 premiert tartott és 50 repertoárdarabot tűzött műsorra. 28 707 bérletet értékesítettek és több mint 500 000 nézőt fogadtak. A beszámolóból egy videó is készült.

Ezért nem járnak az emberek operába (www.fidelio.hu)

Két  kutatás eredményeinek rövid összegzése arról, hogy a britek egy jelentős része miért nem szeret operába járni. Az opera túl flancos, túl drága, nem egyértelmű, hogy mikor kell tapsolni és követni is nehéz az előadást. Az eredeti cikk az Independent oldalán jelent meg. Vajon a magyarok mit gondolnak az operáról?

Besuchsstatistik für Museen und Ausstellungshäuser 2016 veröffentlicht (www.museumsbund.de)

Megjelent a német múzeumok és kiállítóhelyek 2016. évi statisztikai jelentése.
A látogatások száma 2016-ban 111 877 085 volt, ami 2015-höz képest 2,2%-os csökkenést mutat. A jelentés elején hangsúlyozzák, hogy nem a múzeumi látogatók számáról beszélnek, hanem a látogatások számáról, ami nagy különbség. A beszámolóban egyebek mellett szerepelnek még elemzések a belépőjegyárakról, a nyitva tartási időkről, a múzeumi digitalizálás helyzetéről. A német múzeumi statisztikák beszámolói ezen az oldalon hozzáférhetőek, az első adatok 1981-ből származnak.

Fotó

, , , , , , , , , , ,