Hogyan vizsgáltuk meg az Evangélikus Múzeum látogatóinak elégedettségét?

Evangélikus Országos Múzeum díj
2018. febr. 28.

Sok kulturális intézmény, projekt kérdőívében lehet találkozni azzal a kérdéssel, hogy Mennyire elégedett Ön színházunkkal/múzeumunkkal/zenekarunkkal? Nem tartom jónak ezt a kérdést, mert szerintem nagyon sok összetevőből áll össze, hogy mennyire vagyunk megelégedve valamivel. Egy múzeum esetében ilyen tényező lehet a kiállítási anyag, a feliratok, a magyarázó szövegek, a világítás, a hőmérséklet, az idegenvezetés, de akár a mosdók állapota is. Mennyire vagyok elégedett? Úgy összességében? Ha egy 1-től 10-ig terjedő skálán kell bejelölni, hogy mennyire elégedett a látogató, akkor például mit jelent az, ha egy kiállítás 7-es értékelést kap? Ez nagyon szubjektív szám, mindenkinek mást jelent. Viszont mindenki szeretné tudni, hogy a látogatók mit gondolnak róla.

Most azt szeretném bemutatni, hogy az Evangélikus Országos Múzeummal közösen végzett látogatókutatás során mi hogyan néztük meg az elégedettséget. Nem a fenti kérdést tettük fel, hanem egy kicsit máshonnan közelítettünk.

Az Evangélikus Országos Múzeumnak készített látogatókutatás középpontjába azt a kérdést állítottuk, hogy az épület és az állandó kiállítás megújítása után mi a látogatók véleménye a Múzeumról. Az Evangélikus Országos Múzeum 2016. novembere óta látogatható újra. A kutatás első állomása egy online kérdőív volt, amire a kitöltéseket 2017. december 15. és 2018. január 31.-e között vártuk.

A kérdőívre érkezett válaszokból a Múzeum számára készült egy hosszabb beszámoló. Ebből én most csak a látogatói elégedettséggel foglalkozó részt szeretném bemutatni, mert más vizsgálat esetében is hasznos lehet ez a módszer. Természetesen szerettük volna megtudni, hogy a látogatók milyen véleménnyel, élményekkel távoztak a megújult állandó kiállításról, ami a Luther öröksége nevet kapta. Ha direkt módon kérdezzük meg, hogy tetszett-e a kiállítás, akkor arra a válaszadók igennel vagy nemmel válaszolhattak volna. Ebből nem derül ki, hogy ténylegesen ez az igen vagy nem válasz mit jelent számukra. Ha megkérdezzük, hogy mennyire elégedett a látogató a megújult múzeummal, akkor a már említett skálaértékelési nehézségünk adódott volna.

Ehelyett azt választottuk, hogy két zárt és egy nyitott kérdést írtunk, hogy megtudjuk, mit gondolnak a látogatók a kiállításról. Az első kérdés az volt, hogy a látogató ajánlotta-e már másnak is az Evangélikus Országos Múzeum meglátogatását? Erre a kérdésre 135 válasz érkezett, ebből 118-an (87%) ajánlották már valakinek a Múzeumot. Kulturális események, intézmények esetében nagyon sokat jelentenek az ajánlások. Normál esetben barátainknak, ismerőseinknek azt a kiállítást ajánljuk, ami tetszett nekünk. Ezért, ha a látogatók ajánlották a kiállítást másoknak, akkor jó eséllyel feltételezhetjük, hogy meg voltak elégedve az ott látottakkal, tapasztaltakkal.

Diagram 1: Ajánlotta már családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, hogy ők is látogassák meg múzeumunkat?

Diagram 1: Ajánlotta már családtagjainak, barátainak, ismerőseinek, hogy ők is látogassák meg múzeumunkat?

A következő kérdésnél már konkrétan azt kérdeztük, hogy újra eljönne-e a látogató az Evangélikus Országos Múzeumba. A 132 beérkezett válaszból 120 volt az igen (91%), 11 a talán és csak 1 válaszadó jelölte meg a nem válaszlehetőséget. Ugyanúgy, ahogy az előző kérdésnél itt is azt látjuk, hogy a kérdőív kitöltőinek tetszett a megújult Múzeum.

Diagram 2: Szívesen eljönne máskor is az Evangélikus Országos Múzeumba?

Diagram 2: Szívesen eljönne máskor is az Evangélikus Országos Múzeumba?

Végül a kérdőívben lehetőséget biztosítottunk a látogatóknak, hogy saját szavaikkal leírják véleményüket, kérdésüket, észrevételüket (nyitott kérdés). A beérkezett válaszokat csoportosítottuk az egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért. Ezek a kategóriák a következők voltak:

  • Pozitív visszajelzések
  • Negatív visszajelzések
  • Gratulációk
  • Ötletek
  • Kérdések
  • Egyéb észrevételek

Minden észrevételt külön-külön is meg kell vizsgálni, hogy ezekből az Evangélikus Országos Múzeum mit tanulhat. Több pozitív visszajelzés és gratuláció érkezett, mint negatív. Azok az észrevételek, amik negatívumokat tartalmaztak, sokat segíthetnek a Múzeumnak abban, hogy mit lehetne jobban csinálni. Néhány példa a látogatók által írt észrevételekből:

  • „Fantasztikus élmény volt, az interaktivitás sokat emelt rajta. Különösen diákoknak remek lehetőség: szórakozva ismerkedni az evangélikus örökséggel!”
  • „Mozgáskorlátozottakkal voltunk, akik nagyon örültek az akadálymentességnek, és nagyon érdekelte őket a kiállítás.”
  • „Keveselltem az információkat, nagy hiba, hogy nincsenek kiadványok a gyűjteményről.”
  • „Igényes, színvonalas kiállítások, családias, megnyugtató légkör, egyfajta „sziget” a belváros nyüzsgő közegében.”
  • „A honlapon a rendkívül sok digitális tartalomból minél többet elérhetővé kéne tenni a külvilág számára.”
  • „A látogatottságot növelhetné, ha a korosztályok közti különbség jobban megnyilvánulna a tárlatvezetésben.”

Mivel tényleg érdekelt minket a látogatók véleménye, így nagyon fontos, hogy a pozitív és negatív véleményüknek is hangot tudtak adni. Ahogy az elején már írtam, erre egy egyszerű eldöntendő kérdés esetében nem lett volna lehetőség. Láttuk, hogy a kiállítás megnézése után hogyan cselekedtek (ajánlották-e valakinek a kiállítás megnézését), megismételnék-e a látogatást és a konkrét ötleteket, véleményeket is.

Természetesen ez még így is csak a felszíne a látogatói elégedettség kérdéskörének. Az online kérdőívben nem szerettünk volna túl sok kérdést feltenni, hogy ezzel ne rontsuk a kitöltési hajlandóságot. Ezek tudatában is kijelenthetjük, hogy a megismert vélemények sokat segítenek a Múzeumnak a további munkában.

Ha igazán fontos a közönségünk, látogatóink véleménye a programunkról, intézményünkről, akkor ne azt kérdezzük meg, hogy Ön mennyire elégedett színházunkkal/múzeumunkkal/előadásainkkal, hanem merjünk kicsit jobban a dolgok mélyére nézni! Megéri.


Források: