Tovább olvasom… – 2018. február-március

Milyen látogatószámok voltak 2009 és 2016 között a múzeumokban? Mit lehet tudni az amerikai múzeumlátogatási adatokról? Hogyan alakulnak a magyar könyvtárlátogatói számok? Egy zenekar életében milyen adatok mutatják meg a sikert? Ezek a mostani Tovább olvasom… kérdései.

Múzeum

Múzeumok látogatottsága számokban (Révy Orsolya: www.kultura.hu)

Egy összeállítás a magyar múzeumok 2009 és 2016 közötti látogatottsági adatairól a külföldi tendenciákkal összevetve.

Csökkent vagy nőtt a múzeumi látogatottság az Egyesült Államokban az elmúlt években? (Gáspár Balázs: www.magyarmuzeumok.hu)

Érdekes írás arról, hogy mennyire érdemes csak a múzeumi látogatószámokkal foglalkozni vagy más dolgokat is kellene mérni. Milyen más módon tudnak az emberek egy múzeummal kapcsolatba lépni, ha nem váltanak belépőjegyet? Többek között ezt a kérdést is felveti a cikk.

Könyvtár

A gyermekek harmada jár könyvtárba (www.kultura.hu)

Interjú Farkas Ferenccel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársával, aki Az én könyvtáram címmel indított felmérés szakmai vezetője. A kutatásban felmérték a könyvtárhasználók és a jelenleg nem tagok szokásait, igényeit is.

A könyvtár nincs fent az interneten (Vas András: www.nepszava.hu)

„…úgy vélem, 30-50 éven belül megszűnhet mai formájában és értelmében a könyvtár, s valamiféle internetes szolgáltatássá alakul át könyvtárosi kompetenciájú számítógépes szakemberekkel, ám őket már nem valószínű, könyvtárosnak nevezik majd.” – mondta Horváth Péter könyvtárigazgató. Addig is ameddig ez bekövetkezik a cikkben találunk néhány adatot a magyarországi könyvtárlátogatók számáról.

Zeneművészet

Számokban mérhető siker (www.pfz.hu)

Mérhető számokban a siker egy zenekar esetén? Nyilván mérhető a látogatószám, a hangversenyek és az együttműködések száma, amik megmutathatják egy együttes fejlődését.

Fotó

, , , ,