Mit tehet egy múzeum a gyerekekért? – jó példák Bécsből

A következő írás Dávid Adéltól érkezett, aki 8 éve Bécsben él a családjával. Két gyereke 13 és 11 évesek és családjuk szívesen jár együtt múzeumba. Ahhoz, hogy ez így alakult sokat tettek a pozitív bécsi múzeumi élmények. Lássuk mit is jelent az, hogy egy múzeum gyerekbarát, ezáltal látogatóbarát Bécsben.

A bécsi kulturális intézmények, a színházak és a múzeumok már régóta sokat tesznek azért, hogy a gyerekközönséget is megszólítsák. Néhány modellt szeretnék most bemutatni: Egyes múzeumok nem kifejezetten gyerekközönségnek szólnak, de a bemutatott tárgyak és élményelemek között sok olyan van, amely játékosan közelít az adott témához és nem kell hozzá sokat olvasni, hogy ismeretet szerezzen a látogató. A Zene Házában (Haus der Musik) vagy a Technikai Múzeumban (Technisches Museum Wien) például már egy óvodás is talál számára érdekes látnivalót, miközben a felnőttek sem unatkoznak. Minél interaktívabb egy kiállítás (megfogható, hallgatható, netán a látogató közreműködésével működtethető tárgyak vannak benne), annál inkább leköti a gyerekek érdeklődését is.

Majdnem minden múzeum kínál időnként kifejezetten gyerekek számára tárlatvezetést, például a Sissi Múzeum a Hofburgban. Egy ilyen vezetés sokkal kevesebb kiállítási tárgyat érint, mint egy felnőtteknek szóló program, viszont segít a gyerekeknek megismerni például egy művészeti vagy történelmi korszakot. Sok esetben a gyerekek tárlatvezetése a múzeum műtermében fejeződik be, ahol a gyerekek alkothatnak azzal a technikával, anyaggal vagy abban a stílusban, amit a vezetés során megismerhettek például az Albertinában.

Szintén kedvelt a gyerekek és szülők között, ha egy múzeum születésnapi programot kínál. Művészetet, alkotást kedvelő gyerekek biztosan jól érzik magukat az Albertinában, a természet kedvelői pedig a Természettudományi Múzeumban. Egy ilyen múzeumi szülinap keretében a szülinapos és barátai kapnak egy rövid, gyerekbarát tárlatvezetést, sokszor játékos feladatokat is a kiállítás témájával kapcsolatban majd uzsonnázással, és a témához illő játékkal, alkotással folytatódik az ünnepség.

Schönbrunnban pedig egy olyan megoldással találkozhatunk, hogy a főleg felnőtteknek élvezetes kastélylátogatás mellett létezik egy külön gyermekmúzeum (Kinder Museum Schloss Schönbrunn), amely szintén a császári család életét mutatja be, de gyerekek számára élvezetesen és interaktívan. A kis látogatók megszagolhatják az udvarban használt különböző illatszereket, megteríthetik a császár asztalát, beöltözhetnek korhű ruhákba. Minden terem tele van kalanddal, a tárgyakhoz hozzányúlni kötelező

A schönbrunni kastélyban lévő Kinder Museum alaprajza

Azok az idők, amikor múzeumba menni gyerekként maga volt a tömény unalom, már elmúltak – legalábbis Bécsben. A gyerekekre, fiatalokra gondolni egy kiállítás tervezésekor ma már nemcsak természetes, hanem a múzeumok saját érdeke is.  A játékos múzeumi programokon felnőtt kicsik felnőttként is jó eséllyel fogják majd a múzeumot választani a plázázás és a tévé helyett, ha hétvégi programot keresnek.

Kiemelt fotó

Fotó

, , , , , , , ,