Az elfelejtett másik nem

Kiállításajánló Bécsből – Dávid Adél vendégírása

Érdekes lenne felmérést készíteni, milyen festőművészeket ismer egy átlagember vagy akár valaki, aki havonta-kéthavonta jár tárlatokra. Hány férfi és hány nő lenne a megemlített művészek között? Csontváry, Szinyei Merse Pál, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Klimt, Kokoschka, Picasso a legtöbb embernek fogalom, de vajon hányan ismerik női kollégáikat? A bécsi Belvedere „Stadt der Frauen – A nők városa” című kiállításán 1900-1938 között Bécsben alkotó festőművésznők műveit ismerheti meg a közönség. Az esemény apropója, hogy 2019-ben épp 100 éve kaptak választójogot az osztrák nők.

A bemutatott alkotók között több magyart is találunk: Kövesházi Kalmár Elza bécsi születésű szobrászt és festőt, Konstantin Fridát, aki korai halála ellenére is elismeréseket kapott Magyarországon és Németországban is, valamint Réthi Lilit, aki Bécsből Amerikába menekült a nácizmus térnyerése miatt.

A festmények, szobrok, könyvillusztrációk és grafikák bemutatása mellett a kiállítás erőssége, hogy az alkotók élettörténetét is megismerhetjük. Sokuk közös sorsa volt a politikai üldöztetés, amely miatt festmények, életművek komoly hányada is eltűnt. Fontos lépés a nők által létrehozott értékek megismertetésében ez a kiállítás.

Szimbólumértékű, hogy az utolsó teremben egy olyan nő alkotásait is láthatjuk, aki csak úgy juthatott be a hadseregbe és lehetett hadi festő, hogy férfinak öltözött. Katonák portréit, csatákat festett meg egészen addig, amíg felettesei le nem leplezték nemét, s haza nem küldték emiatt. A bécsi hadtörténeti múzeumban is találhatunk tőle képeket. Ki ez az alkotó? A megfejtéseket Facebook kommentben várjuk. (Egy kis segítség: a cikk elején lévő fotón az ő neve is szerepel.)

A kiállítás a bécsi Belvedere-ben 2019. május 19-ig tekinthető meg.

Fotó: Dávid Adél

, ,