Múzeumi szabadulószobák

Miért menne ma valaki a kevés szabadidejében éppen múzeumba? Annyi sok izgalmas, érdekes programot lehet találni országszerte, hogy tényleg már csak egy-egy nagy húzónév miatt látogatnak tömegek múzeumokba.

A múzeumok dolgozói nagyon sok mindent megtesznek azért, hogy behívják a látogatókat. Egyre több az interaktív és digitális kiállítási eszköz, soha nem látott mennyiségű programot szerveznek. Néhány éve már a szabadulószobák is megjelentek a múzeumok kínálatában, hogy így tegyék még vonzóbbá, szórakoztatóbbá a múzeumlátogatást.

A koncepció ugyanaz, mint egy nem múzeumi szabadulószobánál: van egy rejtély, egy feladvány, amit sok-sok feladat megoldásával lehet megfejteni. Ha a csapat egy adott idő alatt minden kérdésre, rejtélyre tudja a választ, akkor kiszabadul a szobából.

A teljesség igénye nélkül mutatnék néhány példát arra, hogy hol is találhatóak ilyen szobák. A legismertebbek talán a Magyar Természettudományi Múzeum szabadulószobái. Itt két szoba, két teljesen különböző történet közül lehet választani. Az egyik az Élve eltemetve – Szabadítsd ki a tetszhalottat!, ahol a játék egy ódon családi kriptában játszódik, ahol valódi emberi maradványok között zajlik a történet. Ha sikerül megfejteni a rejtélyeket, akkor a csapat még időben megmentheti a tetszhalottat a szörnyű kínhaláltól.

A tudós dolgozószobája

A másik szabadulószoba A tudós dolgozószobája, amely játékban XIX. századi fiatal kutatók bőrébe lehet bújni, akik rejtélyes meghívást kaptak levélben Roberttől, a híres tudóstól. Robert azt állítja, hogy megfejtette „az élet legnagyobb rejtélyét”. Arra kéri a játékosokat, hogy oldják meg a felfedezéshez vezető rejtvényeket. Ha sikerül, együtt tárhatják eredményeiket a világ elé.

Tatán a várban a Kuny Domokos Múzeumhoz tartozó várbörtönben zajlik a játék, amelynek címe, A várbörtön legendája. Ennek a pályának az az erőssége, hogy a helyszín egy eredeti, borzongásra alkalmas várbörtön. Ezt a pályát 18 éven felülieknek ajánlják, 12 év alatt nem is lehet részt venni a játékban.

Oroszlányban a Szabotázs a bányaüzemben címet kapta a szabadulószobás játék. Itt a helyszín az Oroszlányi Bányászati Múzeum egykori aknafűtő berendezés gépháza. Nem hajtottak végre változtatást a helyszínen, az eredeti térbe terveztek egy játékot. A feladványok megfejtésével egy üzemi problémát kell elhárítani és így lehet kiszabadulni a bányából.

Évről évre készülnek újabb játékok, ilyen volt például tavaly a nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény szabadulószobája. Vannak csak bizonyos alkalmakon (Múzeumok Éjszakája, Múzeumok Őszi Fesztiválja) vagy csak egy meghatározott időszakban látogatható múzeumi szabadulószobák is. Készített ilyet már például a Magyar Nemzeti Múzeum és a nyíregyházi Jósa András Múzeum is.

A ma kezdődő és november 10-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a budapesti Postamúzeumban a Ha feladod, szabadulsz! című játékot lehet kipróbálni, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban pedig a Szabadulj a kastélyból játékot.

Mindenkinek jó szabadulást!

Borítófotó – pexels.com
Fotó – Természettudományi Múzeum

, , , , , , , ,