Holland múzeumi látogatószámok 2018

A holland múzeumi szövetség jelentése alapján 2018-ban a múzeumi látogatások száma növekedett, de összefoglalójukban felhívják a figyelmet a szektort érintő nehézségekre is.

A jelentés kulcsadatai a következők:

1. A múzeumi látogatások száma egy év alatt 1 millióval nőtt (2,8%), így 2018-ra elérte a 32 milliót. (Az ország lakossága 2018-ban nagyjából 17,3 millió fő volt.)

2. A múzeumok saját jövedelmének aránya a 2013. évi 42%-ról 2018-ra 49%-ra nőtt.

3 A múzeumok kicsit több mint a felének (52%) az önkormányzatok a legfontosabb támogatói, annak ellenére, hogy az önkormányzati támogatások az évtized legalacsonyabb szintjére estek vissza.

Többen látogatnak múzeumokba

2018-ban 32 millió múzeumi látogatás volt Hollandiában. A látogatószám emelkedésének legfőbb oka a külföldi turisták számának növekedése. A külföldiek látogatásai a teljes látogatásoknak nagyjából az egyharmadát teszik ki. Az iskolai múzeumlátogatások több mint 100 000-rel nőttek (5,7%-os növekedés). A holland múzeumkártyával rendelkezők száma is tovább nőtt, 2018-ban már 1,4 millió ember rendelkezett ilyen kártyával. A múzeumkártyás látogatások száma nagyjából 9 millió alkalmat tett ki.

A siker két arca

Az a tény, hogy az elmúlt években 37%-kal növekedett a múzeumi látogatások száma bizonyítja, hogy a múzeumok kiválóan tudják elérni a nyilvánosságot. Annak érdekében, hogy a látogatók számára a jövőben is a már megszokott magas minőséget tudják nyújtani, szükséges a gyűjteményekbe való befektetés. Növekszik a nyomás a holland kurátorokon és a muzeológusokon a gyűjtemények megőrzése és kezelése kapcsán. Ez a fajta nyomás nem csak egészségtelen, de a múzeumok közötti cserék fékezéséhez is vezethet.

A másik probléma az önkormányzatok egyre csökkenő hozzájárulása a múzeumok fenntartásához. Ennek súlyos következményei vannak, főleg a kisebb múzeumok esetében, akik így nem tudják ellátni alapvető feladataikat sem. A holland múzeumi szövetség úgy látja, hogy a kormány és a szponzorok eddiginél nagyobb jelenléte szükséges a területen.

Hollandia leglátogatottabb múzeumai 2018-ban a következők voltak:

Forrás 1, 2

Borítófotó: Rijksmuseum Amszterdam

, , ,