Kids in Museums – kiáltvány

Ez a kiáltvány egy gyerekek, fiatalok és családok bevonásával összeállított múzeumoknak szóló egyszerű útmutató, amelyet a Kids in Museums szervezet készített. Az összefoglaló azt mutatja meg, hogy a résztvevők szerint mitől válik egy múzeum vonzó látogatási helyszínné.

1. Legyél barátságos. Teremts olyan környezetet, amit a családok együtt fedezhetnek fel, ahol szórakozhatnak és tanulhatnak. Győződj meg róla, hogy a múzeumi munkatársak és az önkéntesek szívélyesen köszöntik a látogatókat és amikor a családdal kapcsolatba kerülnek mindig barátságosak és informatívak. Mondd el melyik tárgyakat lehet megfogni és legyen egyértelmű, hogy melyiket nem. Fogadd örömmel a lelkes észrevételeket és mindig tartsd az útmutatásokat hasznosnak.

2. Könnyítsd meg és tedd kényelmessé. Nézd végig a berendezéseket és a tereket egy család szempontjából. Legyenek olyan ülőalkalmatosságok, hogy minden generáció tudjon pihenni. Ki tudsz alakítani egy piknikezésre alkalmas területet, a kávézódat családbaráttá tudod tenni vagy tudsz a közelben ajánlani egy kedvező árú éttermet? Akik kicsi gyerekkel érkeznek fontosnak tartják, hogy legyen pelenkázó, szoptatást segítő hozzáállás, a mosdóban fellépő a gyerekek számára és egy hely ahol a babakocsikat lehet tárolni.

3. Emlékezz arra, hogy különböző összetételű és nagyságú családok jönnek. Gondold végig, hogy a különböző családtagoknak mi lehet fontos egy látogatás során és biztosíts lehetőségeket a közös felfedezésre. Egy családba tartozhatnak az öt éven alatti gyerekek, a szülők, a gondozók, a nagyszülők, az unokatestvérek és a barátok is. Ez a sokféleség tükröződjön a múzeumi tevékenységekben, a kiállításokban és a jegyvásárlásban is.

4. Mindenki számára legyen elérhető. Bizonyosodj meg arról, hogy a múzeum minden látogatóját egyformán támogatja és szívesen látja. A családok nagyon sok kihívással szembesülnek egy múzeumi látogatás során, ilyen például a belépőjegyek ára, a nyelvi és a kulturális akadályok. A fogyatékossággal élők számára bonyolult lehet a hozzáférés a helyhez és a gyűjteményekhez. Kérdezz meg sok gyereket, fiatalt és családot, hogy hogyan tudnál velük jobban kommunikálni és a látogatásukat egyszerűbbé tenni.

5. Kommunikálj jól. Bizonyosodj meg arról, hogy a családok ismerik az összes nekik szánt ajánlatodat. Ezt meg lehet tenni egy tájékoztató látogatással, poszterekkel és szórólapokkal, online a weboldalon és a közösségi médián keresztül. Gondold végig, hogy a családok honnan tájékozódhatnak egy látogatás előtt és kommunikálj érthetően a múzeumba érkezéskor.

6. Dolgozzatok együtt. Egyenlő partnerként működj együtt gyerekekkel, fiatalokkal és családokkal eseményeken, bemutatókon és kiállításokon. Ez segíteni fog abban, hogy beilleszd a történeteiket és ezáltal erőteljesebben elköteleződjenek.

Forrás: Kids in Museums Manifesto
Illusztráció: Kids in Museums

, ,