MuseumStars – Gyűjts csillagokat!

Németországi, osztrák és svájci múzeumok a bécsi Fluxguide céggel közösen kiállítási tartalmakra alapozva egy innovatív tanulást segítő applikációt dolgoztak ki. Az interaktív, játékos feladatok segítségével az olyan témák, mint a művészet, kultúra, történelem, természettudományok és a technika a német nyelvű múzeumi környezetben új módon tapasztalhatóak meg.

A Fluxguide cég 2020. május 14.-ei sajtóközleményében jelentette be, hogy elkészült egy új tanulást segítő applikációjuk. Egy kihívásokkal teli időszak közepén mindössze 1,5 hónap alatt sikerült végigcsináljuk a fejlesztést. Ehhez szükséges volt a múzeumok együttműködési készsége, sok tapasztalat a területről, gyors döntések és hatékony munkavégzés. A projekt létrejöttében nagy szerepe volt annak, hogy a múzeumok egyre inkább keresik az innovatív digitális megoldásokat, hogy látogatóik számára minél több tartalmuk hozzáférhetővé válhasson.

Jelenleg 57 múzeum kihívásai szerepelnek az applikációban, amelyek közül 27 németországi, 26 osztrák, 3 svájci és 1 dél-tiroli. A múzeumok méretét tekintve nagyon vegyes az összetétel, a kicsi tájházaktól a nagy múzeumokig minden megtalálható.

A MuseumStars egy gyerekek, fiatalok, iskolai osztályok és felnőttek számára készült tanulást segítő applikáció, amelyben kiállításokhoz kapcsolódó kihívásokat kell teljesíteni okostelefonon vagy tableten. Az alkalmazás a különféle gyűjteményeket, múzeumokat és a különböző tematikus fókuszpontokat egy interaktív tanulási élményben egyesíti.

A múzeumok maguk kezelik saját tartalmaikat, amelyet bármikor szerkeszthetnek. Előre megadott mezők segítségével töltik fel a tartalmakat, a felület kezeléséhez előzetes tudás nem szükséges. A tartalmak lehetnek szövegesek, képek, videók, hanganyagok vagy kvíz kérdések (becslések, különböző feleletválasztós kérdések).

Növeld a tudásod, gyűjts csillagokat, lépj szinteket és válj Museumstar-rá! – ez a szlogenje az applikációnak, ami jól összefoglalja, hogy mi a lényeg.

A feladatok kiválasztásánál a felhasználók szűrhetnek érdeklődési körük alapján, de megkereshetik a közelükben lévő múzeumokat is. A kihívások egymás után elrendezett tartalomkártyákból állnak, interaktív e-learning feladatokkal kombinálva. Az egymást követő kártyák tartalmilag összekapcsolódnak. Minden kártya egy tartalomkártya vagy egy kvízkártya. Az egymást követő kártyák egy ívet adnak az adott kihívásnak, témának.

A motiváló jutalmazási rendszer garantálja a szórakoztató és folyamatos használatot: a felhasználók pontokat gyűjtenek (csillagok) és szinteket tudnak lépni. Minden nap van egy új „A nap kihívása”, amely szintén segíti az érdeklődés fenntartását. Emellett van egy ranglista amelynek segítségével a barátok, ismerősök akár versenyezhetnek is egymással, ami szintén egy jó motiváló tényező a használatra.

Teszt

Kipróbáltam az alkalmazást, hogy vajon mennyire szórakoztató egy ilyen kihívás. A Naturhistorisches Museum Wien (Bécsi Természettudományi Múzeum) A nap kihívása játékán vettem részt, aminek a témája a meteoritok voltak. Nagyon alap tudással indult neki a feladatoknak, finoman szólva nem vagyok a terület szakértője.

Összesen 41 kártya tartozott ehhez a kihíváshoz, amiről először azt gondoltam, hogy kicsit sok lesz. Nagyon ügyesen váltogatták a szövegeket, képeket, nagyon rövid videókat és a kvíz kérdéseket, így végül nem is tűnt hosszúnak eljutni a kihívás végére. Egy darabig nagyon jól ment a csillagok gyűjtögetése, de az utolsó résznél, ahol becsléseket kellett tenni, ott csúnyán elbuktam. Így összesen 120/200 lett az eredményem. Jól szórakoztam a kihívás során, közben még tanultam is (meg a német nyelvet is gyakoroltam), abszolút nem azt éreztem, hogy ez csak gyerekeknek lenne érdekes alkalmazás.

Az applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

Képek forrása, felhasznált szövegek:
Fluxguide
KULDIG Online Symposium

, , , ,