Párbeszédben – a múzeumi világ szereplői – 1. alkalom

A Múzeumok és Látogatók Alapítvány, a MúzeumOD (Csordás Izabella) és a Kulturális értékelés (Mácsai Ágnes) összefogása eredményeként egy új programsorozatot hirdetünk meg közösen. Ez a Párbeszédben – a múzeumi világ szereplői nevet viseli. Az 5 alkalmas műhelysorozat kitekintést biztosít a fenntartó-munkatárs-látogató háromszögből, és összehozza a múzeumi szféra aktív résztvevőit ötféle összetételben, ötféle párbeszédre, ahol a megjelenő vélemények partnerségben találkozhatnak.

A programsorozat ötlete a 2022. április 7-én megvalósult Összejövünk – a múzeumi világ szereplői című beszélgetésből nőtt ki, mely a múzeumi működés érintettjeit körbejáró cikksorozaton alapult.

A résztvevők a mostani alkalmakon megismerhetik a különféle fenntartók, múzeumigazgatók, osztályvezetők és munkatársak, valamint szolgáltató partnerek képviselőinek a múzeumról, a múzeumi fejlődésről és lehetséges együttműködésről vallott nézeteit. Ez a fórum azon az elven alapul, hogy a múzeumi világ sokkal több szereplős Magyarországon, mint a 7000 fős alkalmazotti réteg. E szereplők megszólaltatásán keresztül egy inspiratív, a belső megújulásban megrekedt szférát konstruktívan előmozdító közeg jön létre, dokumentálható alapelvekkel és üzenetekkel a teljes szféra számára.

A beszélgetések konklúziót blogbejegyzésében tesszük a széles nyilvánosság számára elérhetővé. A beszélgetéseket videofelvételen rögzítjük, és az Alapítvány weboldalán elérhetővé tesszük.

Az események másik része a moderált beszélgetéseket strukturális eszközökkel kiegészítő és azok alkalmazhatóságát bemutató előadásokból, majd az azokat követő strukturált csoportos megosztásokból és plenárisan megfogalmazott konklúziókból áll. A cél az, hogy a bemutatott eszközök alkalmazására a résztvevők kedvet kapjanak, és mindennapi gyakorlatukban ezek megjelenjenek, ezzel is tovább támogatva az előző beszélgetésekben szerzett ötletek gyakorlati megvalósítását.

A program alapvető célja a szemléletformálás, új együttműködési módszerek megismerése és kipróbálása. 

Az eseménysorozat első alkalma 2022. október 4-én 13:00-17:00 óra között kerül megrendezésre.

Helyszín: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (1036 Budapest, Korona tér 1.)

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az első 40 jelentkezőnek tudjuk biztosítani a részvételt. A regisztráció ezen az űrlapon lehetséges: Regisztráció – Párbeszédben – a múzeumi világ szereplői

A tervezett program:

2022. október 4., kedd.: Mi a múzeumok szerepe ma?

13:00-14:45Előadás és csoportos feldolgozás
Mérési módszerek és eszközök ismertetésén keresztül a résztvevők közelebb kerülnek a fenntartói elvárások gyakorlati megértéséhez, a mindennapi tevékenységbe való megjelenítéséhez és megfelelő indikátorok kialakításának lehetőségéhez. A résztvevők a csoportos feldolgozás során fejleszthetik saját mérési kompetenciájukat.
Az előadást és a csoportos feldolgozást tartja: Mácsai Ágnes – Csordás Izabella

14:45-15:00 – Szünet

15:00-17:00 Szakmai beszélgetés
Különféle szakmai besorolású intézmények fenntartóinak bevonásával megtartott beszélgetés, amely lehetőséget ad a fenntartói elvárások, a fenntartói kötelezettségek és a lehetőségek, valamint a múzeumokkal való együttműködés kihívásainak körbejárására, és a múzeumi szférában legtöbbször kifogásként megjelenő körülmény mélyebb megértésére, sőt a kezdeményező kapcsolatfelvétel lehetőségeinek megismerésére

Beszélgetőpartnerek:

dr. Bősz Anett – Budapest Főváros Önkormányzata, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes
Péterváry-Szanyi Brigitta – Laczkó Dezső Múzeum (Veszprém), igazgató
dr. Szende László – Kulturális és Innovációs Minisztérium – Múzeumi Főosztály, főosztályvezető

A beszélgetést moderálja: Csordás Izabella és Mácsai Ágnes

Minden érdeklődőt várunk!

A program az NKA támogatásával valósul meg

, , , , ,