Cards for Culture
2020. aug. 26.

A Cards for Culture egy olyan játékos eszköz, amely segítséget nyújt az intézményi stratégia és a tervezési folyamatok kidolgozása során. Ezt az eszközt Jasper Visser és Erik Schilp tanácsadók fejlesztették ki 2015-ben, a design Robin Stam munkája. Egy Kickstarter kampány során közösségi finanszírozás keretében gyűjtöttek pénzt a megvalósításra (118 támogató, 10 089 €), amire azért volt szükség, hogy az általuk megálmodott minőségben tudják a kártyákat legyártatni (tényleg nagyon igényes a kivitelezés) és hogy a kártyacsomag még így is megfizethető legyen a vásárlók számára.

A dobozban összesen 100 db kártya található. Ebből 64 kártya a stratégiához kapcsolódó kérdéseket tartalmazza 8 témakört érintve (történet, vezetés, közönség, szervezet, közösség, társadalom, tér (fizikai és digitális) és eszközök). Van még 16 trend, 16 inspirációkat és jó gyakorlatokat tartalmazó kártya és 4 joker a működéshez kapcsolódó lehetséges veszélyekkel.

Ez nem egy játék, sokkal inkább egy olyan játékos eszköz, amely sokak számára megérthetővé tesz egy olyan bonyolult témát, mint a stratégiai tervezés. A kártyák használatának az előnye, hogy a tervezési folyamat és az elkészült terv, stratégia is rugalmasabb és hatékonyabb lesz.

A hagyományos kártyákhoz hasonlóan a Cards for Culture is lehetővé teszi, hogy többféle módon használjuk. A leírásban összesen 6 variációt találunk a felhasználás módjáról, de az alkalmazás szabályai az adott intézménynek és körülményeknek megfelelően változtathatóak. A kártyák az éves munkatervek elkészítése, a stratégiák vagy projektek kidolgozása során is hatékony eszközt jelenthetnek.

Én már használtam múzeumi körben ezt a kártyacsomagot és nagyon érdekes volt látni, hogy mennyivel másabb a dinamikája egy ilyen játékos eszköznek, mint egy sima beszélgetésnek. Mi csak a közönségre vonatkozó kártyacsomagot, kérdéseket vettük elő és erről beszélgettünk közösen. A kártyákon található kérdések és a kötetlenebb beszélgetési forma segített abban, hogy az addig rejtett ötletek előjöjjenek. A munkatársak szívesen válaszoltak a kérdésekre, használták a fantáziájukat, ezzel is segítve a tervezési munkafolyamatot.

Érdekes lehet ez az eszköz intézménye számára egy új projekt kidolgozása vagy a tervezési munkák során? Az agnes@kulturalisertekeles.hu email címen szívesen válaszolok minden felmerülő kérdésre az eszközzel kapcsolatosan és az általam vállalt tervezési munkákról is.


Kép és videó forrása: Cards for Culture Kickstarter