Magyar múzeumi kutatások
2021. márc. 11.

Egy éve határozza meg életünk minden területét a koronavírus járvány. Ez alatt az idő alatt hihetetlenül sokat változott a kulturális világ, a lehetőségek és az elvárások is.

Ebben a megváltozott, mindenki számára ismeretlen helyzetben elengedhetetlen, hogy kutatásokat készítsünk, figyeljük az adatokat és az igényeket. Az elmúlt 1 évben több magyar múzeumi felmérés is készült, melyek eredményeit érdemes megnézni.

Ezeknek a beszámolóknak az ingyenes nyilvánosságra hozatalával azok az intézmények is lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék a területen történő változások hatásait, akik saját erőből nem tudnának vagy nem akarnának felméréseket készíteni.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja (MOKK) online kérdőíves felmérés formájában múzeumi szakemberek körében vizsgálta a koronavírus járvány múzeumokra gyakorolt hatásait. Ezt a kutatást kétszer végezték el, egyszer tavaly április 2. és 6. között, ennek folytatásaként pedig idén január 21. és február 8. között.

Szintén a MOKK végezte azt az online kérdőíves felmérést, amelyben a pedagógusok véleményét kérték arról, hogy milyen online múzeumi tartalmakra lenne szükségük a digitális oktatás támogatásához. Ez a felmérés 2020. március 19-25. között valósult meg. A kutatást idén is folytatták némileg módosított kérdésekkel, az eddigi tapasztalatokra is kitérve. Itt az adatfelvétel 2021. január 23. és február 8. között volt.

Az Open History és a MúzeumOD közös kutatása, a Múzeumi Kilépő azt a célt szolgálja, hogy a múzeumi szférából távozó munkatársak tapasztalatait összegyűjtse és alkalmazza azt a munkaerő-megtartás növelése érdekében. A felmérés nem közvetlenül a járvány hatásait vizsgálta, de mivel az adatfelvétel ebben az időszakban történt (2020. november 2. és 2021. január 11. között), így a kapott válaszok egy részét biztosan ez a körülmény is befolyásolta.

A Múzeumok Ma 2020 országos kutatás előkészítése még 2019 őszén indult el. A kutatás törekvése a magyar múzeumi szféra átfogó állapotfelmérése és a kialakult helyzettel kapcsolatos szakmai és fenntartói vélemények feltérképezése. Az adatfelvétel itt is már a pandémia idején, 2020. márciusában kezdődött.

Én is készítettem egy felmérést még a járvány kezdetén, ami a Múzeumok látogatói a járvány idején nevet kapta. 2020 áprilisában egy online kérdőív segítségével a múzeumok látogatókkal kapcsolatos akkori helyzetét szerettem volna jobban megismerni. Arra voltam kíváncsi, hogy a járvány miatti zárva tartás idején hogyan érik el a látogatókat a múzeumok és milyen visszajelzéseket kapnak az online tartalmakra illetve, hogy az újranyitásra hogyan készülnek.

Ami ebből a felsorolásból nekem még nagyon hiányzik, az a látogatói oldal megismerése. Milyen volt a látogatók viszonya a múzeumokhoz a pandémia előtt és alatt? A látogatók kapcsolatban vannak-e valamilyen formában az intézményekkel a zárva tartás idején? Mikor és milyen feltételekkel térnének vissza a múzeumi terekbe a látogatók? Ezeknek a véleményeknek a megismerésére úgy tűnik, még várnunk kell, de reméljük, már nem sokáig.


Fotó: Unsplash