Museum Index 2016
2017. dec. 12.

Minden év május végén vagy június elején megjelenik a Theme Index and Museum Index ingyenes kiadvány. Ebben összegzik, hogy az előző évben mely vidámparkok, élményparkok, víziparkok és múzeumok vonzották a legtöbb látogatót világszerte.

A kiadvány 2007-ben jelent meg először, a múzeumok adatait a 2012-es évtől kezdve vizsgálják. Az adatok világszinten vannak összesítve, emellett megtalálható benne három régiós lebontás is: Amerika, Ázsia és Európa. Európa esetében egy EMEA mozaikszót használnak, ami a Europe-Middle East-Africa-ból ered, mivel Európa néven fut közösen ez a három régió. Ebben a bejegyzésben csak a múzeumi adatokat fogom röviden bemutatni.

2016-ban a top 20 múzeumban összesen 107,8 millió látogatást tettek, ami a 2015-ös adatokhoz képest 1,2%-os emelkedést jelent (2015-ben ez a szám 106,5 millió volt). A múzeumok területi felosztása a következő volt:

 • Ázsia: Kína (3 db múzeum), Tajvan (1 db), Dél-Korea (1 db)
 • Amerika: USA (6 db)
 • Európa: Franciaország (2 db), Nagy-Britannia (4 db), Vatikán Állam (1 db), Oroszország (1 db), Spanyolország (1 db)

A múzeumoknál nagyon hasznos, hogy feltüntetik, hogy hova ingyenes a belépés és melyek a fizetős intézmények (Free/Paid). 2016-ban a leglátogatottabb a pekingi National Museum of China volt 7,55 millió látogatással. Ennek a magas számnak az okai között szerepel Peking eleve nagy lakosságszáma (becslések alapján kb. 21,7 millió fő), az ingyenes belépés és hogy a város egy nagyon kedvelt turistacélpont. Ezt követte a National Air and Space Museum Washington DC-ben 7,5 millió látogatóval, a harmadik pedig a Louvre lett 7,4 millióval. A Louvre-nál két dolog érdekes: az egyik, hogy a top 20-ban itt volt a legnagyobb visszaesés (-14,9%) 2015-höz képest, aminek oka, hogy Párizsba és környékére kb. 1,5 millióval kevesebb turista érkezett 2016-ban, mint 2015-ben. A másik érdekesség, hogy még egy ilyen nagymértékű visszaesés mellett is a legtöbben ezt a múzeumot keresik fel a fizetős múzeumok közül.

Ha az európai listát nézzük, akkor ott a következő országok, városok kerültek be a legjobb 20-ba:

 • Franciaország: Párizs (4 db)
 • Nagy-Britannia: London (7 db)
 • Vatikán Állam: Vatikánváros (1 db)
 • Oroszország: Szentpétervár (1 db), Moszkva (1 db)
 • Spanyolország: Madrid (2 db)
 • Hollandia: Amszterdam (2 db)
 • Lengyelország: Oświęcim (1 db)
 • Olaszország: Firenze (1 db)

Az európai listán szereplő múzeumok közül a moszkvai Tretyakov Gallery látogatószáma nőtt meg az előző évhez képest a legnagyobb arányban, 43%-kal. Ennek oka, hogy Moszkva kedvelt turistacélpont és hogy a múzeumnak volt két nagyon sikeres kiállítása. Még a londoni Tate Modern-nek is nagyon megnőtt a látogatószáma 2015-höz képest kb. 4,7 millióról több mint 5,8 millióra. A Tate Modern bővítésével és nagyszerű kiállítások szervezésével sikerült ezt a növekedést elérni. Összességében az európai régióban 0,9%-os növekedés volt a múzeumi látogatószámban, több mint 74,8 millió látogatót vonzottak ezek az intézmények.

Miért fontosak ezek az adatok? Mit kezdjünk ezzel a sok számmal, ha a mi múzeumunknak 500, 2000 vagy 10 600 látogatója van egy évben? Nyilván nem az a cél, hogy bárki rosszul érezze magát a látogatószámokat látva, hanem csak annyi, hogy lássuk a múzeumi látogatószám-trendeket világviszonylatban. Érdemes ezeknek a nagyoknak az oldalait nézni, hátha van olyan ötletük, amit kicsiben a mi múzeumunkban is meg tudunk majd valósítani. Persze, azért nem lenne rossz, ha a mi térségünkből egyszer pont egy magyar múzeum kerülne fel erre a térképre.

Museum Index 2016