Rólam

2015-ben részt vettem egy három hónapos nemzetközi online tanfolyamon, amelyet a Goethe Intézet közösen szervezett a lünebergi Leuphana Egyetemmel. A kurzus címe Managing the Arts: Marketing for Cultural Organizations (A művészetek menedzselése: Marketing kulturális szervezetek részére) volt. A számomra legérdekesebb előadás arról szólt, hogy vajon ki és mit értékel a kulturális területen? Egyáltalán készülnek értékelések? Ennek kapcsán elkezdtem keresni a témához kapcsolódó szakirodalmakat, de csak nagyon kevés olyan magyar nyelvű munkát találtam, ami a kulturális értékelésékről szólna. Az elméleti és gyakorlati szakirodalom többsége angol illetve német nyelvterületről származik, ami nem csoda, hiszen ezen a két területen a legelterjedtebb az értékelés, főleg az angolszász országokban.

Már az első előadás és az első néhány szakirodalom elolvasása után tudtam, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Ezt követően itthon beiratkoztam egy kulturális menedzser képzésre. Ezt már olyan szemmel végeztem el, hogy mi hogyan kapcsolódik az értékelésekhez. A szakdolgozatomat is ebben a témában írtam: Értékelés a kultúra területén – Az értékelés elméletének és gyakorlatának bemutatása, felhasználásának magyarországi lehetőségei.

Most már a gyakorlatban keresem a válaszokat az olyan kérdésekre, ami túlmutat a megszokott hány előadás, kiállítás, néző, látogató volt egy évben az adott intézményben. Az érdekel, hogy mi miért történik. Hogyan tudunk olyan adatokat kapni, ami segít a fejlődésben, a tanulásban, hogyan tudunk többet nyújtani a nézőknek, látogatóknak. Sokszor nincs idő vagy előzetes tudás, ahhoz hogy a fontos kérdésekkel foglalkozzunk. Remélem, hogy az oldal olvasása, illetve a velem történő közös munka során minden fontos kérdésre választ kapunk majd. Mérjünk, beszélgessünk, értékeljünk együtt!

Mácsai Ágnes
Kulturális tanácsadó
agnes@kulturalisertekeles.hu

TANULMÁNYAIM

Kulturális menedzser (2015-2016)
EDUTUS Főiskola, Kulturális menedzser szakirányú továbbképzés

MOOC Managing the Arts: Marketing for Cultural Organizations (2015) Goethe Institute, Leuphana Digital School, Online kurzus

Okleveles közgazdász, MSc (2007-2009)
Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Gazdálkodási Szak, Pénzügyi eszközök és intézmények szakirány

Közgazdász, BSc (2003-2007)
Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar, Kereskedelmi Szak